Tahıl Alkolü Nedir?

  • Aralık 14, 2020

Tahıl alkolü, fermente tahılın damıtılmasından elde edilen saflaştırılmış bir etil alkol (etanol) çeşididir. Etanol, tekrarlanan damıtma veya arıtma işleminden önce maya ile tahıldaki şekerlerin fermantasyonu ile elde edilir. Tahıl alkolü terimi, tahıldan veya başka bir tarımsal maddeden (bira veya votkada olduğu gibi) üretilen herhangi bir etanolü tanımlamak için kullanılabilir veya en az % 90 saf alkol içeriğini tanımlamak için kullanılabilir.

Tahıl alkolü, C2H5OH veya C2H6O kimyasal formülüne sahip renksiz bir sıvıdır. Tahıl alkolü, nötr alkol olarak da adlandırılabilir yani ilave aroması yoktur. Çoğu insan saf alkolü acı bir tada ve hafif bir kimyasal kokuya sahip bir madde olarak tanımlar. Alkol, yanıcı ve uçucudur. Tahıl alkolü, merkezi sinir sistemi depresanı ve nörotoksindir. Etanol, alkollü içeceklerde bulunan ve keyif verici bir madde olarak kullanılan alkol türüdür. Alkol aynı zamanda çözücü, antiseptik, yakıt ve çeşitli endüstriyel uygulamalarda da kullanılır.

Diğer Adları; Everclear (marka adı), Century (marka adı), Gem Clear (marka adı), saf alkol, mutlak alkol, EtOH, saf tahıl alkolü (PGA), saf nötr içkiler (PNS), rektifiye alkol, rektifiye alkol’dür.

Tahıl Alkolü Neden %100 Saf Değildir?

Tahıl alkolü genellikle 151 alkol derecesindedir (hacimce %75.5 alkol veya ABV) ve 190 alkol derecesinde de (ağırlıkça %95 ABV veya yaklaşık %92.4 etanol) bulunabilir. 190 alkol derecesine sahip alkol, ABD’nin birçok eyaletinde ve bazı yerlerde yasaklanmıştır çünkü insanlar bu içeceği tüketirse alkol zehirlenmesi yaşabilirler. Damıtma işlemi sırasında azeotropik etkiler nedeniyle insan tüketimi için 200 alkol derecesine (%100 ABV) sahip tahıl alkolü bulunmamaktadır. Fraksiyonel damıtma sonucunda etanol ağırlıkça %96 alkol ve %4 su içerir.

Etanolu tahıl alkolünden veya başka bir maddeden saflaştırmak için benzen, heptan veya sikloheksan gibi maddeler eklemek gerekir. Eklenen maddeler sonucunda daha düşük bir kaynama noktasına sahip olan etil alkol, su ve sürükleyici ajan yeni bir azeotrop oluşturur. Su içermeyen etanol düşük kaynama noktalı azeotropun çıkarılmasıyla elde edilebilir ancak eklenen madde kontaminasyona neden olur. Yani alkolü insan tüketimi için uygunsuz hale getirir (saf alkol tek başına oldukça toksiktir).

Daha düşük basınçlarda (70 torr veya 9,3 kPa’dan az) azeotrop yoktur ve etanol-su karışımından mutlak alkolü damıtmak mümkündür. Bunun yanı sıra bu yöntem (vakumla damıtma) şu anda ekonomik olarak uygun değildir.Tahıl alkolüne, kurutucu eklenerek veya suyu ayırmak için moleküler bir elek kullanılarak daha da saflaştırılabilir.

ÖNEMLİ NOT: %95 alkol içeriği ile tahıl alkolü son derece etkilidir. Tahıl alkolü tüketimi bilinç kaybına ve alkol zehirlenmesine neden olabilir. 

Tahıl Alkolü ve Gluten İlişkisi

Tahıl alkolünün çölyak hastalığı veya glüten duyarlılığı olan kişiler için sorunlara neden olup olmadığı konusunda bazı tartışmalar vardır. Genel olarak; viski çavdardan yapılır, votka buğdaydan yapılır ve everclear mısırdan yapılır. Damıtma işlemi nedeniyle bu içkiler glüten içermez. Ancak yine de bu içkilerle ilgili sorun yaşayan insanlar vardır.  İşleme tesisindeki kontaminasyondan veya ürüne tekrar bir tahıl ürünü eklenmesinden dolayı böyle bir sorun yaşanıyor olabilir. Mısırdaki glüten zeini, genel olarak çölyak hastalığı olan kişiler tarafından tolere edilebilir, bu nedenle bu kaynaktan elde edilen tahıl alkolü iyi olmalıdır. Üzüm veya patates gibi başka bir kaynaktan elde edilen alkolü de tüketebilirler.

Hazırlayan: Rabiye Baştürk

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Article Categories:
Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.