Ağaç Boyu Nasıl Ölçülür

  • Aralık 5, 2020

İnsanlar farklı sebeplerden dolayı, örneğin kuş gözlemi çalışmaları için, ağaçların boyunu ölçmeye ihtiyaç duyabilirler. Fakat bu her zaman göründüğü kadar kolay değildir. Kimi ağaçlar o kadar uzundur ki boylarını ölçmek neredeyse imkânsız görünür.

Dünyanın en uzun ağacı, Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde 115,61 metre olarak ölçülen Hyperion isimli ağaçtır. Sizce bu kadar uzun bir ağacın boyu nasıl ölçülmüş olabilir? Sadece ağaç ölçmede kullanılan birtakım özel aletlerle ölçüldüğünü sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bu ağacın boyu şerit metreyle ölçüldü! Evet, yanlış duymadınız, bu ağacın ölçümünde bildiğimiz bir şerit metre kullanıldı. Tek farkı, şerit metrenin boyunun ağaç için özel olarak uzatılmış olmasıydı.

Bir ağacın boyunu ölçmek istiyorsanız şerit metre işe yarayacaktır ancak biz sizlere kullanabileceğiniz farklı yöntemler de önereceğiz. Bu yöntemleri sadece ağaç boyu ölçmede kullanmak zorunda da değilsiniz. Önereceğimiz yöntemler, boyu uzun olan ve tepesi görünen her şey için işe yarayacaktır.

Kağıt Kullanarak Ağaç Boyu Ölçme

Ağaç Boyu Nasıl Ölçülür

1. Hiçbir hesaplama yapmadan ölçüm yapmak istiyorsanız bu yöntemi tercih edin. Matematikle arası pek iyi olmayanların kullanabileceği bu yöntemde ihtiyacınız olan tek şey bir parça kağıt ve mezura. Hesaplamaya ihtiyacınız olmasa da biz temel trigonometri bilginizin olmasını tavsiye ederiz.

2. Kağıdı, üçgen oluşacak şekilde ortadan ikiye katlayın. Bunun için kare şeklinde bir kağıda ihtiyacınız olacak. Kağıdınız dikdörtgen şeklindeyse, nasıl kare haline getirebileceğinizi buradan öğrenebilirsiniz.

  • Kare şeklindeki kağıdınızın bir kenarını, diğerinin üzerini kapatacak şekilde katlayın ve altta kalan parçayı kesin. Üçgen parçanız hazır.
  • Üçgeninizin bir kenarının 90, diğer kenarının 45 derecelik açı oluşturduğundan emin olun.

3. Üçgen şeklindeki kağıdı, 90 derecelik açının karşısındaki kenardan tutup gözünüzün önünde tutun.

  • Üçgeninizin birisi yatay biri dikey şekilde iki kısa kenarı olmalıdır. Bir de uzun kenarı vardır ki buna ‘’hipotenüs’’ denir. Gözlerinizi kaldırdığınızda, hipotenüsün üstünü görebiliyor olmanız gerekir.

4. Üçgenin tepesinden baktığınızda ağacın tepesini görebilecek pozisyona gelene kadar geriye doğru ilerleyin. Tek gözünüzü kapatıp üçgenin en uzun kenarından yukarı doğru bakın. Bu kenarı gözünüzle takip ettiğinizde ağacın en tepe noktasını görüyor olmalısınız.

5. Bu noktayı işaretleyin. Ağacın yanına gidin ve dibinden az önce baktığınız noktaya kadar olan uzunluğu ölçün. Kendi boyunuzu da bu uzunluğa ekleyince ağacın uzunluğunu bulmuş olacaksınız.

Gölgeleri Karşılaştırarak Ağaç Boyu Ölçme

1. Ölçüm için sadece şerit metreniz ya da cetveliniz varsa bu yöntemi tercih edin. Bu yöntemde basit çarpma bölme işlemlerini bilmeniz gerekiyor. Bunun dışında tek ihtiyacınız olan şey, şerit metre ya da cetvel.

2. Kendi boyunuzu ölçmekle işe başlayın. Bu yöntemi uygulayacakken giyeceğiniz ayakkabıları giyin ve ayakta dikilerek metreyle ya da cetvelle boyunuzu ölçün. İşiniz numaralarla olduğundan, boyunuzu bir yere kaydetmeniz iyi olacaktır. Ancak burada dikkat etmeniz gereken şey, boyunuzu tek birim olarak yazmak. Örneğin 1 m 72 cm yerine 172 cm yazmalısınız.

  • Herhangi bir sebepten dolayı ayakta dikilme konusunda problem yaşıyorsanız, ağacın boyunu ölçmek için dışarı çıktığınızda alacağınız pozisyonu alıp boyunuzu bu şekilde ölçün.

3. Ağaca yakın, güneşli bir yer bulun. Ağaç ölçümünü havanın güneşli olduğu bir günde yapmanızı tavsiye ederiz. Gölgenizin dümdüz düştüğü bir yer bulup orada dikilmeye çalışın.

4. Gölgenizin boyunu ölçün. Bunun için bir yardımcınızın olması size avantaj sağlar. Fakat yardımcınız yoksa da gölge boyunuzu ölçmek imkansız değil. Gölgenizin uç noktasına bir taş yerleştirip ayağınızın ucundan gölgenizin ucuna kadar olan uzunluğu metreyle ölçebilirsiniz. Size tavsiyemiz önce taşı yerleştirip gölgenizin düşme yönünü buna göre ayarlamak. Böylelikle çok daha kolay ölçebilirsiniz. Her ölçümden sonra bunlara isim vererek bir yere kaydetmeniz, ölçümleri karıştırmamak açısından faydalı olacaktır.

5. Ağacın gölge boyunu ölçün. Kendi gölge boyunuzu ölçtükten sonra ağacın gölge boyunu ölçmek için acele etmelisiniz çünkü güneş çok hızlı şekilde yer değiştirip yanlış sonuç almanıza sebep olabilir. Metrenin ucunu ağacın dibine dayayıp gölgenin ucuna kadar olan mesafeyi ölçün. Bu, en iyi sonucu ağacın dün bir yüzeyde olduğu zamanlarda verecektir. Ağacın yokuş gibi eğimli bir yerde olması, güneşin gölge boyunu olduğundan farklı göstermesine sebep olarak yanlış sonuç verebilir.

6. Ağacın gölge boyuna, genişliğinin yarısını ekleyin. Bu, kulağa biraz gereksiz gelebilir fakat ağaç gövdesinin çapının yarısını ağacın gölge uzunluğuna ilave etmeniz, doğru uzunluğa erişebilmeniz açısında çok önemli. Bu, gölgenin tepesinin sizi yanıltıyor olmasından kaynaklanır. Ağacın çapını almak için size iki yöntem tavsiye edebiliriz.

  • Ağacın genişliğini ölçmek için metre ya da mezura kullanabilirsiniz. Mezurayı ağacın gövdesine doladıktan sonra elde ettiğiniz sayıyı, yarıçapını bulmak için kullanın. Bunun için biraz geometri bilgisine ihtiyacınız olacak.
  • Ağacın dibine tam olarak ağacı içine alacak bir kare çizip, karenin bir kenarını ölçmeniz de aynı sonucu verecektir.

7. Yazdığınız sayıları kullanarak ağacın toplam uzunluğunu bulun. Daha önce de söylediğimiz gibi, tüm ölçümleriniz kaydetmiş olmanız bu noktada işinize yarayacak. Elinizde üç uzunluk olmalı; gölge boyunuz, (genişliğinin yarısı eklenmiş) ağacın gölge boyu ve kendi boyunuz. Denklemi ve takip etmeniz gereken adımları verip, ağacın uzunluğuna ulaşmayı size bırakıyoruz.

  • (gölge boyunuz) / (kendi boyunuz) = (ağacın gölge boyu) / (ağacın boyu)
  • Ağacın gölge boyuyla kendi boyunuzu çarpın.
  • Çıkan sonucu gölge boyunuza bölün.

Örnek:

  • Boyunuzun 1,6 metre olduğunu farz edelim. Ağacın gölge boyu 30,50 metre olsun. Yapmanız gereken işlem, kendi boyunuzla ağacın gölge boyunu çarpmak, yani, 1,6 x 30 = 48,8
  • İkinci adım için gölge boyunuzun 2 metre olduğunu varsayalım. Az önce elde ettiğiniz sonucu, bu sayıya bölmelisiniz, yani, 48,8 / 2 = 24,4

Kalem Kullanımı ile

1. Gölge yönteminden bir sonuç alamadıysanız alternatif olarak bu yöntemi kullanabilirsiniz. Özellikle bulutlu bir günde ağa boyunu ölçmeye çalışıyorsanız gölge yöntemi etkisiz kalacaktır. Yöntemin doğruluğu gölge yöntemine göre daha az olsa da alternatif olarak kesinlikle ideal bir yöntemdir. Ek olarak yanınızda bir metre varsa matematiksel işlemleri daha kolay yapabilirsiniz. Aksi durumda çarpma işlemleri ile biraz cebelleşebilirsiniz.

2. Başınızı hareket ettirmenize gerek kalmaksızın ağacı baştan aşağı görebilecek kadar bir mesafede durun. En doğru ölçüm sonucu ulaşmak için ağacın zeminiyle aynı hizada durmalısınız. Ne daha yüksek ne de daha alçak mesafede durmamaya özen gösterin.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: ) 3 (Erişim: ) 4 (Erişim: )

Article Categories:
Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.