Matematik Nasıl Öğrenilir

  • Mayıs 30, 2020

İster temel bilgilerini tazelemek için olsun, isterse de okulda gelişmiş matematik için olsun herkes matematik öğrenebilir. İyi bir matematik öğrencisi ile tartıştıktan sonra, bu makale, size matematik kurslarının temel ilerleyişini öğretecek ve size her kursta öğrenmeniz gereken basit unsurları verecektir. Daha sonrasında ise yazı, aritmetik öğrenmenin temellerine geçecek ki bu, hem ilkokuldaki çocuklara hem de bilgilerini tazelemek isteyen herkese yardım edecektir.

Okuldaki ya da Kurstaki Dersleri Düzenli Takip Etmek

Matematik Nasıl Öğrenilir Adım 1
  1. Çok ekstrem durumlar dışında mutlaka ama mutlaka bütün derslere katılın. Herhangi bir sebepten dolayı kaçırdığınız bir ders olursa o derste iyi olan arkadaşlarınızdan birinden rica ederek size anlatmasını rica edin. Ancak arkadaşınız bu konuda öğretmen kadar iyi olamayacağı için ondan edinebileceğiniz bilginiz bir sınırı vardır.
    • Sınıfa öğretmeninizden önce gelirseniz derse hem mental hem de kitap defter açısından hazır olmuş olursunuz ve böylelikle de hoca ders anlatmaya başlayınca herhangi bir noktayı kaçırmamış olursunuz.

Okulda Matematik Öğrenmek

1) Aritmetik ile başlayın. Çoğu okulda öğrenciler ilköğretim notları boyunca aritmetik üzerine çalışırlar. Aritmetik; toplamanın, çıkarmanın, çarpmanın ve bölmenin temellerini içerir.

  • Çalışma kağıtlarındaki soruları çözün. Aritmetik problemlerini tekrar ve tekrar çözmek, aritmetiğin temellerini sular seller gibi öğrenmenin en iyi yoludur. Size farklı matematik problemleri üzerine çalışmanızı sağlayabilecek bilgisayar programları arayın. Ayrıca hızınızı arttırmak için zaman ile sınırlandırılmış çalışma kağıtları bulmaya çalışın.
  • Tekrar etmek matematiğin temel taşıdır. Kavram sadece öğrenilmekle kalmamalı aynı zamanda hatırlamak için de çalışmalısınız.
  • Ayrıca aritmetik çalışma kağıtlarını internette de bulabilirsiniz ve cep telefonunuza aritmetik uygulamalarını indirebilirsiniz.

2) Ön cebirde ilerlemek. Bu kurs daha sonradan çözeceğiniz cebir problemleri için ihtiyaç duyacağınız yapı taşlarını sağlayacaktır.

  • Kesirleri ve ondalık sayıları öğrenin. Kesirler ve ondalık sayılarda toplama, çarpma, çıkarma ve bölme işlemini de öğreneceksiniz. Kesirler konusunda, kesirleri indirgemeyi ve karmaşık sayıları yorumlamayı öğreneceksiniz. Ondalık sayılar konusunda, yer değerini anlayacak ve sayı problemlerinde ondalık sayıları kullanabileceksiniz.
  • Oranlar, orantılar ve yüzdeler konusuna çalışın. Bu kavramlar karşılaştırma yapmanız konusunda size yardımcı olacaklardır.
  • Karesini ve karekökünü almayı çözün. Bu konularda ustalaştığınız zaman, pek çok numaranın karelerini harika bir şekilde hatırlayacaksınız. Aynı zamanda karekök içeren denklemler üzerinde de çalışabileceksiniz.
  • Kendinizi temel geometri ile tanıştırın. 3 boyutlu kavramlar da dahil olmak üzere tüm şekilleri öğreneceksiniz. Ayrıca alan, çevre, hacim ve yüzey alanı gibi kavramları öğreneceğiniz gibi paralel, dik doğrular ve açılar hakkında da bilgi sahibi olacaksınız.
  • Bazı temel istatistikleri öğrenin. Ön cebirde, sizin istatistiğe girişiniz genellikle grafikler, saçılım grafikleri, kök ve yaprak grafikler ve histogramlar gibi görselleri içerecektir.
  • Cebir temellerini öğrenin. Bunlar, değişkenler içeren basit denklemleri çözmek, dağılma özelliği hakkındaki kuralları öğrenmek, basit denklemleri grafiğe dökebilmek ve eşitsizlikleri çözmek gibi kavramları içermektedir.

3) Cebir 1’de ilerlemek. Eğer cebirdeki ilk yılınız ise, cebir ile ilgili olan sembolleri öğreneceksiniz. Aynı zamanda şunları da öğreneceksiniz;

  • 1-2 değişken içeren birinci dereceden denklem ve eşitsizlikleri çözmek. Bu problemleri sadece kağıt üzerinde çözmeyi öğrenmekle kalmayacak, zaman zaman hesap makinesi de kullanacaksınız.
  • Sayı problemlerini ele alın. Cebirsel sayı problemlerini çözme yeteneği ile ileride hayatınızda yüzleşeceğiniz sorunları da çözebileceğinizi öğrendiğinizde oldukça şaşıracaksınız. Örneğin; banka hesabınızın veya yatırımlarınızın faiz oranını hesaplamak için cebiri kullanacaksınız. Aynı zamanda arabanızın hızını hesaba katarak ne kadar süre boyunca yolculuk etmeniz gerektiğini de hesaplayabilirsiniz.
  • Üsler ile çalışın. Polinomlar ile ilgili denklemler çözmeye başladığınız zaman, üsleri nasıl kullanmanız gerektiğini anlamak zorunda kalacaksınız. Bu aynı zamanda bilimsel gösterim ile çalışmayı bile içerebilir. Bir kez üsleri öğrendiğinizde, polinomlarda toplamayı, çıkarmayı, çarpmayı ve bölmeyi de öğrenebilirsiniz.
  • Fonksiyonlar ve grafikleri öğrenin. Cebirde, grafiksel denklemler ile gerçekten iç içe geçeceksiniz. Bir doğrunun eğimini nasıl hesaplayacağınızı, koordinat sistemine bir denklemi nasıl yerleştireceğinizi, koordinat sisteminde x ve y’nin kesiştiği yerleri nasıl hesaplayacağınızı öğreneceksiniz.
  • Denklemler sistemini halledin. Bazen, size x ve y değişkenleri bulunan 2 farklı denklem verilir ve her iki denklem için de x ve y değerlerini çözmek zorundasınızdır. Şanslısınız ki; grafik, yer değiştirme ve ekleme içeren bu tür denklemleri çözme konusundaki tüm kısa yolları öğreneceksiniz.

4) Geometrinin içine girin. Geometride; doğruların, dilimlerin, açıların ve şekillerin özelliklerini öğreneceksiniz.

  • Size geometri kurallarını anlamanıza yardımcı olacak bazı teorem ve bağlantıları ezberleyeceksiniz.
  • Bir çemberin alanını hesaplamayı, Pisagor teoremini nasıl kullanacağınızı ve açılar ve özel üçgenler arasındaki bağlantıları nasıl fark edeceğinizi öğreneceksiniz.
  • Gelecekte karşılaşacağınız TEOG, YGS, LYS gibi sınavlarda pek çok geometri sorusu ile karşılaşacaksınız.

5) Cebir 2 almak. Cebir 2, cebir 1’de öğrendiğiniz kavramların üstüne kompleks doğrusal olmayan fonksiyonlar ve matrisler gibi karmaşık konuları ekleyerek devam eder.

6) Geometriyi halledin. Trigonometrideki sinüs, kosinüs, tanjant vs gibi kelimeleri bileceksiniz. Trigonometri açıların ve doğruların uzunluğunu hesaplamada size pek çok pratik yol öğretecektir. Ve bu bilgiler inşaat, mimarlık, mühendislik veya ölçüm alanında çalışacak insanlar için paha biçilemez olacaktır.

Kaynak: 1 (Erişim: 10 Nisan 2020) 2 (Erişim: 10 Nisan 2020) 3 (Erişim: 10 Nisan 2020)

Article Categories:
Matematik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.