Kimyanın Önemi Nedir?

  • Ocak 10, 2021

Kimyanın önemi nedir ve neden kimya öğrenilmelidir? Kimya, madde ve enerji arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim dalıdır.  Kimya çoğu zaman karmaşık ve sıkıcı bir bilim olarak tanımlanmaktadır ancak bu kimyayı tanımlamak için pek de doğru kelimeler değildir. Nitekim çoğu kişinin hayranlıkla izledikleri havai fişekler ve patlamalar kimya biliminin esasına dayanmaktadır. Bunun dışında da pek çok eğlenceli kimya deneyleri bulunmaktadır. Aslında kimya, dünyayı daha iyi algılamamızı sağlamaktadır.

Kimyanın Günlük Hayatımızdaki Yeri

Kimyanın Önemi Nedir?

Yemek Pişirme: Kimya, yemek pişirirken yiyeceklerin nasıl değiştiğini, nasıl çürüdüğünü, yiyecekleri nasıl koruyacağınızı, vücudunuzun yediğiniz yiyecekleri nasıl kullandığını ve çeşitli maddeleri birleştirerek nasıl daha farklı yiyecekler oluşturduğunuzu açıklamaktadır.

Temizlik:  Bulaşıklar, çamaşırlar, kişisel hijyeniniz ve eviniz için hangi temizleyicinin daha uygun olduğuna karar vermek için temel düzeyde kimya bilmek faydalı olabilir.  Ağartıcı, dezenfektan, sabun ve su, hepsi kimya ile ilgilidir.

Tıp:  Vitaminlerin, takviyelerin ve ilaçların nasıl fayda sağlayacağını veya zarar verebileceğini anlamak için temel kimya bilgisine sahip olmak gerekir. Kimyanın bir amacı da yeni tıbbi tedaviler ve ilaçlar geliştirip testler yapmaktır.

Çevre Sorunları:  Kimya, çevre sorunlarının merkezinde yer almaktadır. Bir kimyasalı besin maddesi yaparken diğer kimyasalı kirletici yapan şey nedir? Çevre nasıl temizlenebilir? Çevreye zarar vermeden ihtiyacınız olan maddeler hangi süreçler ile üretebilir?

Aslında hepimiz birer kimyacıyız! Her gün kimyasal kullanmaktayız ve üzerinde çok fazla düşünmesek de kimyasal reaksiyonlar gerçekleştirmekteyiz. Vücudunuz bile kimyasallardan oluşmuştur. Kimyasal reaksiyonlar nefes aldığınızda, yemek yerken veya öylesine oturup kitap okurken meydana gelmektedir. Tüm maddeler kimyasallardan oluşmuştur bu yüzden kimyanın önemi oldukça fazladır.

Neden Kimya Eğitimi Alınmalıdır?

Temel kimyayı herkes anlayabilir ancak kimya dersi almak ve hatta kariyerinizi bu alana yönlendirmek isteyebilirsiniz. Ayrıva kimya alanında bir kariyer seçmeseniz dahi herhangi bir bilim dalında kariyer planı yaptıysanız da kimyayı anlamak son derece önemlidir çünkü tüm bilimler madde ve madde türleri arasındaki etkileşimleri içermektedir.

Kimya inanılmaz derecede etkileyici bir çalışma alanıdır. Dünya’nın temelini oluşturduğu için kimya, herkesin hayatında önemli bir rol oynar ve bir şekilde neredeyse hayatımızın her yönüne dokunur. Kimya; temel gıda, giyim, barınma, sağlık, enerji, temiz hava, su ve toprak ihtiyaçlarımızı karşılamak için gereklidir. Kimya teknolojileri, sağlık, malzeme ve enerji kullanımındaki sorunlara yeni çözümler sunarak yaşam kalitesini çeşitli şekillerde zenginleştirmek için uğraş göstermektedir. 

Kimya, fizik ile matematiği, biyolojiyi ve tıbbı, yeryüzü ve çevre bilimlerini bir araya getirmesi nedeniyle genellikle merkezi bilim olarak anılmaktadır. Kimyasalların ve kimyasal işlemlerin doğası hakkındaki bilgiler, çeşitli fiziksel ve biyolojik olaylara ilişkin fikir sağlamaktadır. Kimya öğrenmek aynı zamanda kişiyi çok çeşitli ve ilginç kariyer fırsatları sunmaktadır. Kimya alanında lisans düzeyinde eğitim almış bir kişi; endüstride, eğitimde veya kamu hizmetinde profesyonel görevler alabilir. 

Kimyacılar Ne Yapar?

Atomların, moleküllerin ve iyonların davranışlarını, içinde yaşadığımız dünyayı anlamamızı sağlar. Bu fenomeni anlayan kimyagerler, modern toplumumuzun karşılaştığı sorunların üstesinden gelmek için yeterli donanıma sahiplerdir. Kimyager; DNA moleküllerinin rekombinasyon mekanizmasını inceleyebilir, içme suyundaki böcek ilacı miktarını ölçebilir, etlerin protein içeriğini karşılaştırabilir, yeni bir antibiyotik geliştirebilir veya bir gök taşını analiz edebilir. Sentetik elyaftan, hayat kurtaran bir ilaç veya bir uzay kapsülü tasarlayabilir. Sonbaharda dökülen bir yaprağının neden kırımızı veya sarıya döndüğünü, elmasın neden sert olduğunu, sabunun neden temizlediğini açıklayabilir.

Kimya öğretmeyi veya kimya endüstrisinde çalışmayı planlıyorsanız; polimerik malzemeler, farmasötikler, aromalar, koruyucular, boyalar veya kokular hakkında bilgi sahibi olmanız beklenir. Kimyasal ürünler geliştirmeyi planlıyorsanız, daha detaylı kimya bilgisine sahip olmanız gerekir. Kimya alanında aldığınız eğitimin türüne göre; kimyager, çevre bilimci, kimyasal bilgi uzmanı, kimya teknisyeni, kimya mühendisi ve kimyasal satış görevlisi gibi çeşitli unvanlara sahip olabilirsiniz. Ayrıca, tıp, eczacılık, tıbbi teknoloji, nükleer tıp, moleküler biyoloji, biyoteknoloji, farmakoloji, toksikoloji, kağıt bilimi, eczacılık bilimi dahil olmak üzere çeşitli mesleklerde yeterli miktarda kimya bilgisine sahip olmanız beklenir. Kimyayı seviyorsanız ve bu alanda bir kariyer planlıyorsanız kendinize çok daha farklı alanlarda kariyer fırsatları sunmanızda mümkündür.

Hazırlayan: Rabiye Baştürk

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Article Categories:
Kimya

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.