Abaküsle Çıkarma İşlemi Nasıl Yapılır

  • Mayıs 31, 2020

Abaküs ile Yapılabilecekler

Abaküs, insanların asırlarca çok çeşitli işlerini halletmek üzere aritmetik işlemler yaptığı bir hesaplama aletidir. Abaküs üzerindeki boncukların yerini belirli bir mantığa uygun şekilde değiştirerek neredeyse bütün matematik sorularını çözmek mümkündür. Toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi işlemlerin sonuçları abaküs kullanarak rahatça bulunabilir. Tüccarlar, satıcılar ve hesap yapmak için hesap makinesi, kalem ve kağıt bulamayan insanlar günümüzde hala abaküs kullanmaktadır. Bu alet aynı zamanda kullanan öğrencilerin sayısal kavramları kavrama becerisini arttırmaya yardımcı olur.

Abaküs Nasıl Kullanılır?

Abaküsle Çıkarma İşlemi Nasıl Yapılır Adım 1

Abaküsün yapısına bakacak olursanız, sütunları, ayırma çubuğunu ve her sütunda bu çubuğun altında kalan 4’er boncuğu göreceksiniz. Yine her satırda ayırma çubuğunun üstünde kalan 1’er boncuk bulunmaktadır.

  • İşlem yapmaya başlamadan önce bütün boncukların ayırma çubuğundan olabildiğince uzak olduğundan emin olmalısınız çünkü abaküsün bu durumu sıfırı ifade etmektedir. Bu duruma abaküs ‘sıfırda dinlenme halinde’ diyebiliriz.
  • Abaküs dünya genelinde kullanılan 10’luk sisteme göre bir çalışma prensibine sahiptir. Bu yüzden eğer sağdan sola bölme çubuğunun altında kalan boncuklar 10’ar kat arttırılarak sayılır.
  • Örnek vermek gerekirse, eğer ilk satırdaki 2 boncuğu ayırma çubuğuna doğru çekerseniz, abaküste 2 sayısını elde edersiniz. Abaküsü tekrar dinlenme pozisyonuna getirebilirsiniz.
  • İkinci satırdaki 2 boncuğu ayırma çubuğuna yaklaştırdığınızda ise 20 sayısını elde edersiniz. Bu işlemleri bu mantığa göre devam ettirebilirsiniz. En sonunda abaküsü dinlenme pozisyonuna getirebilirsiniz.
  • Ayırma bölmesinin üstünde kalan boncukların değeri 5’tir. Yani 5. satırdaki boncuğu ayırma bölmesine çektiğiniz takdirde abaküste 50000 sayısını elde edeceksiniz. Abaküsü dinlenme pozisyonuna getirin ve 6. satırdaki ayırma bölmesinin üstündeki boncuğu ayırma bölmesine doğru yaklaştırın, böylece 500000 sayısını elde edeceksiniz. İşlem sonunda abaküsü dinlenme pozisyonuna getirebilirsiniz.
  • Bu işlemleri bu şekilde devam ettirdiğinizde her satırda 10 kat fazla sayı elde edeceksiniz.

Abaküs Kullanırken Bilinmesi Gereken Terimler

1. Ödünç almak: Bu terim küçük bir sayıdan büyük bir sayıyı çıkarırken kullanılır. Yani, bir 3’lük ödünç almak 10-3 olarak ifade edilir.

2. Ödünç vermek: Biraz önceki örnekte (10-3) olduğu gibi abaküste 7’yi ödünç alabilirsiniz. Abaküs kullanırken unutmamanız gereken nokta abaküste sayısal olarak dengeyi sağlamak zorunda olduğunuz ve abaküsün 10’luk sisteme göre çalıştığını unutmamaktır.

Abaküs ile Çıkarma İşlemi

Örnek 1:

  1. Sorumuz 1000-500 olsun.
  2. 1000’i abaküste göstermek için 4. satırdaki ayırma çubuğunun altında kalan boncuklardan ilkini ayırma çubuğuna doğru ilerletin.
  3. Bu adımda 5 tane 100’luk 1000 sütunundan ödünç almalısınız.
  4. Aldığınız 5 tane 100’lüğü ödünç vermek için üçüncü sütununda ayırma çubuğunun üstünde kalan boncuğu ayırma çubuğuna doğru ilerletin ve 1000 değerindeki boncuğu eski yerine getirin. Böylece 500’ü cevap olarak elde edeceksiniz.
  5. Abaküsü dinlenme pozisyonuna getirebilirsiniz.

Örnek 2:

  1. Sorumuz 1000-330 olsun.
  2. Daha önceki örnekte olduğu gibi 1000’i abaküste gösterin.
  3. Bu kez 1000’den 3 tane 100 çıkarmamız gerek.
  4. 3 tane 100’lük aldığımızda 7 tane 100’lüğü geri ödememiz gerekir. Yani abaküste 700’ü göstermemiz gerekir.
  5. 700’ü ayırma 3. sütundaki ayırma çubuğunun üstünde kalan 1 boncuğu ve çubuğun altında kalan 2 boncuğu ayırma çubuğuna doğru çekerek elde edebilirsiniz.
  6. Şimdi de bir 30’u 700’den ödünç almamız gerekiyor.
  7. 4 tane 10’luğu ilk pozisyonuna geri döndürüp 1 tane 10’luğu ödünç verirsek 670’i elde ederiz.
  8. Abaküsü dinlenme pozisyonuna getirebilirsiniz.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.