Ü Harfi ile Başlayan Atasözleri ve Anlamları

  • Mayıs 26, 2020

Atasözü Nedir? Deyimden Farkı Nedir?

Atasözleri çoğunlukla İlköğretim 4.sınıftaki çocuklara anlatılan deyimlerle karıştırılan bir konudur. Adından da anlaşılacağı gibi ata olarak adlandırılan kişilerin yaşadıkları, deneyimledikleri şeylerin bir sonucu olarak atasözleri ortaya çıkmıştır. Atasözleri içeriğinde çeşitli öğütler ve bilgilendirmeler barındırır. Bunlar çoğu millette kendi kültürüne göre karşılık bulur ve atasözleri o milletin, halkın ortak bir malı olarak kabul edilmektedir. Çoğunlukla söyleyeni bilmeyen sözlerdir. Genel itibariyle Türkçe’de kullanılırken “Atalarımız şöyle demiştir” şeklinde bir kalıpla ifade edilir. Bu içerikte Ü harfi ile başlayan atasözlerinin neler olduğu ve bunların anlamlarının ne olduğu detaylı bir şekilde incelenecektir.

Ü Harfiyle Başlayan Atasözleri ve Kısa/Uzun Anlamları

Ü Harfi ile Başlayan Atasözleri ve Anlamları (Üç göç bir yangın yerini tutar)
  1. Üç göç bir yangın yerini tutar: İnsanların kimi zamanlarda bulunduğu ortamdan taşınması gerekir. İşte böyle anlarda bazı eşyalar çeşitli aksaklıklardan dolayı yere düşer, bir yere çarpılır kırılır ya da herhangi bir yerde unutulur ve kaybolur. Bu taşınma durumu 2-3 defa olduğu zaman da neredeyse birçok eşya kullanılamaz hale gelir. Herhangi bir yerde yangın çıktığı zamanda o yanan eşyalar kullanılamaz. İşte bu sebepten dolayı da üç göç, bir yangın yerini tutar şeklinde bir atasözü dilimize pelesenk olmuştur.

Ü Harfi ile Başlayan Atasözleri ve Anlamları (Üçlenmemiş eken, olmamış biçer)
  1. Üçlenmemiş eken, olmamış biçer. Herhangi bir meyveyi olmadan dalından koparırsanız o meyve yenmez. İlla ki meyvenin olgunlaşması gerekir. Yani bu atasözünde de anlatılmak istenen herhangi bir şey için gerekli koşullar her neyse onu sağlamadan bir işe başlanırsa olumsuz sonuç alınması oldukça yüksek bir ihtimaldir.
  2. Üzüm üzüme baka baka kararır. İnsanların birbiriyle samimiyeti arttıkça, beraber daha çok vakit geçirdikçe huyları ister istemez birbirine benzemeye başlar. Bunla ilgili bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim gibi atasözü de vardır. Bu durum gerçekten böyledir. Evliliklerde de bunun benzeri görülmektedir.
  3. Ürümesini bilmeyen köpek sürüye kurt getirir. Köpekler koyun sürüsünü korumak için özel olarak eğitilmekte ve bu görevle görevlendirilmektedir. Eğer köpek düzgün şekilde ürümezse yani ulamazsa ya da havlamazsa o kurt için bir tehdit değil çağrı gibi olur. Bunu insan hayatına çevirdiğimiz zaman da herhangi bir kişi işinin ehli değilse o işi yapmaması çok daha doğru bir karar olacaktır.
  4. Ürüyen köpek ısırmaz. Herhangi bir köpek havlıyorsa yani ürüyorsa çok büyük ihtimalle sizi ısırmayacaktır. Benzer şekilde birisi bağırıp çağırarak bir sorunu dile getiriyorsa aslında o soruna dair çözüm arıyordur. Aksine sessiz kalıyorsa o zaman daha korkulası ve vahim bir durumun içinde olunabilir.
  5. Üşenenin kızı, oğlu olmamış ya da Üşenenin çocuğu olmaz: Herhangi birisi bir şeyi gerçekleştirmek istiyorsa bunun için çaba sarfetmelidir. Oturduğu yerden bir şeyi istemek herhangi bir şeyi elde etmek için asla yeterli değildir. Ondan dolayı insanlar istediklerini göstermek uğruna tembel tembel oturmak yerine harekete geçmelidir.
  6. Üşüntü köpekler mandayı paralar: Üşüntü toplanma, toplanmış anlamına gelen bir kelimedir. Normalde herhangi bir köpek ondan fiziken daha güçlü bir hayvan olan mandaya kafa tutamaz. Ancak bir köpek sürüsü mandaya kafa tutarak onu devirecek güce erişmiş olur. İnsanlarda aynı bu şekildedir. Tek bir insanın yapabileceği işin bir sınırı vardır. Ancak birçok insan bir araya gelip iş bölümü yaparsa neredeyse yapamayacağı, başaramayacağı iş yoktur.
  7. Üvey, öz olmaz kemha, bez olmaz. Kemha ipeksi bir kumaş demektir. Bu atasözünde anlatılan şey ise ipeksi bir kumaş değerli olduğu için normal bez yerine kullanılmaz. Bir anne ya da baba için öz evlat kendi birliktelikleri sonucu olduğu için ne kadar samimi ve içten olunmaya çalışılsa da üvey evlatla aynı olmaz.
  8. Üveye etme, özünde bulursun geline etme, kızında bulursun. Herhangi bir kişi bir kız çocuğuna ya da erkek çocuğuna üvey baba veya anne olduysa ona karşı harektlerine dikkat etmeli ve o kişiye eziyet etmemelidir. Çünkü bir her neye inanırsanız inanın kötülük karşılığını döner dolaşır bulur. Siz üvey kızınıza, oğlunuza eziyet eder kötü davranırsanız gün gelir sizin kızınız ya da oğlunuz da başkalarının kötü davranışına maruz kalabilir. Aynı durum gelin için de geçerlidir. Eve gelin gelmiş bir kıza kötü davranırsanız ve sizin de kızınız varsa gün gelir o da bir eve gelin gittiğinde aynı kötü muamele ile karşılaşabilir.
  9. Üzümünü ye de bağını sorma. Herhangi bir şey size sunulursa kaynağını merak etmeyin ve ondan faydalanın. Eğer o süreci yaşamak yerine kaynağını araştırırsanız muhtemelen burnunuzdan gelecektir.
  10. Üç elli, yaz belli. Mevsimlerde kayma olmadığı sürece her sene Kasım ayından itibaren toplamda 150 gün, üç tane 50 gün sayıldığında sıcakların baş gösterdiği Nisan ayına ulaşılır. Bu atasözü de bunu ifade etmektedir. Biraz bilmece gibi bir atasözüdür.

Article Categories:
Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.