Mililitreyi (mL) Gram (g)’a Dönüştürme

  • Haziran 4, 2020

Mililitre(mL)’yi Gram(gr) Birimine Nasıl Dönüştürülür

Öncelikle birimin ne olduğundan bahsedelim. Birim, bir niceliği belirli türler cinsinden tanımlayan ifadedir. Örnek verecek olursak hacmi tanımlayan birim litre, kütleyi tanımlayan birim kg’dır. Birimleri kullanmak oldukça önemlidir. Mililitre, litrenin 1000 kat küçültülmüş halidir. Aynı şekilde gramda kütlenin 1000 kat küçültülmüş halidir. Mililitre ‘yi gram birimine dönüştürebilmemiz için hacim ve kütle arasındaki farklılıkları iyi kavramamız gerekir. 

Peki nedir bu farklılık?

Mililitre hacim birimi iken, gram kütlenin birimidir. Biraz daha somutlaştırırsak, 1 mL limonata ile 1 mL helyum gazı aynı alanı kaplarken, 1 gram limonata ile 1 gram helyum gazı aynı alanı kaplamaz. Bu aslında küçüklüğümüzden beri maruz kaldığımız bir soru bir kilo demir mi ağırdır yoksa bir kilo pamuk mu? sorusu gibi. Ağırlık olarak eşitler ancak, kapladıkları hacim sorulsaydı tabiki 1 kilo pamuk çok daha geniş  bir hacmi kaplar diye yanıt vermeliydik. 

Mililitreyi grama dönüştürmeden önce bu dönüşümü anlamamızı kolaylaştıracak bir ifadeyi daha bilmeliyiz. Nedir bu ifade? Yoğunluk… 

Yoğunluk bir diğer adıyla öz kütle, birim hacimdeki madde miktarıdır. Yoğunluk maddeler için ayırt edici bir özelliktir. Ancak yine de gördüğümüz yoğunluk değerine kesin o maddedir diyemeyiz. Çünkü belirli basınç ve sıcaklık değerlerinde yoğunluk değişebilir. Bir nesnenin yoğunluğunu;

D = mV  formülünü kullanarak bulabiliriz. Burada;

D = Yoğunluk →Birimi g/mL

m = Kütle →Birimi g

v = Hacim → Birimi mL

Not: (Yoğunluk biri olarak D harfinin kullanılma nedeni İngilizce’de yoğunluk kelimesinin karşılığının density olmasıdır, yani İngilizce karşılığının baş harfi kullanılmıştır.)

Nesnelerin yoğunluğunu yukarıdaki formülden kolaylıkla hesaplayabiliriz. Hatta bazı matematik ve kimya problemlerinde yoğunluk verisi doğrudan bilgi olarak bize verilebilir. Bir diğer seçenek ise adeta bir bilgi hazinesi olan internetten kolaylıkla istediğimiz madde için yoğunluk değerine ulaşabilirsiniz.

Şimdi en heyecanlı kısıma geldiğimizi söyleyebilirim. Yoğunluğu hesaplamayı öğrendiğimize göre artık kolaylıkla mililitre ve gram dönüşümünü sağlayabiliriz. Peki nasıl ?

Örneğin elimizde 13 mililitrelik bir bakır tel var, ve biz biliyoruz ki bakırın yoğunluğu 8.940 g/ml. Sadece çarpma işlemini bilen bir insan 13 mililitrelik bir bakırın kaç gram olduğunu hemen söyleyebilir. Hemen olmasa da minik birkaç hesap makinesi işlemiyle hemen söyleyebilir.

8.940 gmL * 13 mL =  116.22 gram bakır tel 

Şimdi bunu pekiştirmek için birkaç örnek daha yapalım.

Hazırlayan: Rabiye Baştürk

Article Categories:
Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.