Arkadaşa Mektup Nasıl Yazılır

  • Ağustos 4, 2020

Cep telefonu ile mesajlaşma ve anlık mesajlaşma bugünlerde arkadaşlarla iletişim kurmanın en yaygın yoludur ama mektup yazmak gelenekseldir,  bir kişinin yüzüne bir gülümseme bırakacak türden. E-mail hizmetleri ile arkadaşınıza bir şeyler yazıp göndermeyle eski moda kağıt ile mektup yazıp göndermek yazım süreci dikkate alındığında birbirine oldukça benzerdir. Arkadaşça yazılan  bir mektup, selamlama içermelidir ayrıca arkadaşın hakkında sorulara yer vermeli, hayatınız hakkındaki yeni gelişmeleri ve uygun bir kapanışı içermelidir.

Mektuba Başlarken

1. Tarih atın. Eğer el yazısı ile mektup yazmak zahmetinde bulunacaksanız, kağıdın sol üst köşesine gönderilecek günün tarihini eklemek güzel bir hareket olacaktır. Çoğu insan mektupları geliş tarihine göre saklar ve o gün ya o yıllarda neler olduğunu ve eski zamanları yad ederken hangi tarih olduğu görmek ister. Örneğin, “ 7 Mayıs, 2013” şeklinde ya da gün,ay ve yılı belirten numaraları belirtecek şekilde tarih atılabilir.

2. Hitap kısmını yazın. Mektubun başlangıcı, bu el yazısı ya da bir e-posta şeklinde olabilir, selamlama kısmıdır. Hitap edeceğiniz kişinin ismini belirtmeniz gerekir. Örneğin, “ Sevgili, Ayşe ” ya da “Merhaba, Ahmet ” şeklinde. Tercihinize ve tarzınıza göre hitap şeklini oluşturmanın yanı sıra, mektubu göndereceğiniz kişi ile aranızdaki ilişkiyi de düşünmelisiniz ve en güzel hitap tarzını seçmelisiniz.

  • Eğer mektubu biraz resmi tarzda yazmak istiyorsan, “Sevgili” hitabını kullanmak hoş bir seçim olacaktır. Biraz sıradan görünüyor ama bir düşünsenize: Birine “Sevgili” diye hitap etmek aslında çok tatlı ve karşındakini önemsediğinin bir göstergesidir. Ancak, bu hitap, yeni tanıştığınız ve çok fazla samimi olmadığınız biri için uygun değildir.
  • Bu tarz bir kişiye mektup yazacaksanız, daha gündelik bir tavır sergilemelisiniz, “Selam, (isim) “ şeklinde bir başlangıç yapabilirsiniz ya da “ Merhaba, (isim) “ şeklinde başlayabilirsiniz. Bu hitaplar arkadaş ya da akraba için uygun kullanımlar olmakla birlikte iş mektubu tarzında bir başlangıç için uygun olmayabilir.
  • Samimi olduğun ya da olmak istediğin biri için daha fazla, kişiye özel selamlama yazmak istiyorsanız, “ En sevdiğim ( isim ), “benim ( isim ) ya da “ tatlı (isim) “ hitaplarını kullanabilirsiniz.
  • Hitap kısmını virgül ile bitirdiğinize emin olun. Bir sonraki satıra başlamak için gerekli bir kuraldır. Tarafınıza gönderilen mailleri de incelerseniz bu şekilde bir kullanım olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

Giriş ve Gelişme Bölümünün Yazılması

1. Biraz neşeli, esprili bir giriş yapın. Arkadaşa yazılan bir mektubun ilk paragrafının genellikle neşeli ve sıcak olması gereklidir. Mektubun iş mektubu ya da ciddi bir mektup tarzından farklı olarak daha arkadaşça ve samimi olduğunu alıcının anlamasını sağlayan hitap seçimi, mektubun ahengini ayarlayan bir yoldur. Birkaç satırı, geniş bir selamlama ile, komik şeyler anlatarak ya da yazıya hoş bir tat katmak için kullanın.

  • Mektuba başlamak için “Nasıl gidiyor?” ya da “Görüşmeyeli nasılsın?” gibi yaygın kullanımlar vardır. Soru sorulan mektuplar, daha uzun bir konuşma içeren mektuplardır. Eğer mektubunuza karşılık yanıt almak istiyorsanız, mektubun başından sonuna kadar soru ifadeleri kullanmaktan çekinmeyin.
  • Mektubu gönderdiğiniz kişinin hayatı hakkında detaylı bilgi almak için ilk paragrafı kullanabilirsiniz. Örneğin, “ Umarım “küçük Zeynep” anaokulunda iyi vakit geçiriyordur. O kadar büyüdüğüne inanamıyorum. “
  • Mektupta bulunulan mevsimle ilgili konuşmak, yaygın mektup başlangıçlarından bir diğeridir. Derin bir sohbete başlamadan önce yapılan kısa konuşmaya benzer bir tarzdır. Örneğin, “ Umarım harika bir sonbahar geçiriyorsundur. Önümüzde soğuk bir kış olmasına rağmen, mahallemdeki ağaçlar daha önce olduğundan çok daha harikalar.

2. Olup bitenleri ve kişisel detayları paylaşın. Şimdi mektubu yazma amacınızdan bahsetmenin zamanı geldi.  Niçin mektuplaşmayı başlattınız? Uzun süredir kayıp bir arkadaşınızla tekrardan temasa geçmek istiyorsanız, onlarla ilişkinizin kesildiğini açıkça ifade edin ya da size bir şekilde yardımcı oldularsa onlara bu yolla teşekkür edin. Etkili bir şekilde mesajı iletmek için, açık, samimi ve anlaşılır bir ifade kullanın.

  • Hayatınızda neler olup bittiği hakkında bir şeyler yazın. Ne olursa olsun önemli değil, mektubunuz muhtemelen değer görecektir böylece mektubu gönderdiğiniz kişi size kendini daha yakın hissedecektir ( ve böylece mektup daha etkili olacaktır) Hangi olaylarla karşılaştıysanız anlatın, hissettiğiniz duyguları ve gelecek hakkında planlarınızı anlatın.
  • Hayatınızı çok aşırı resmetmeyin, çünkü bu bir arkadaş mektubunun amacından sapar. Yaşadığınız can sıkıcı olaylardan çok detaylı bahsetmeyin ama gerçek hayatınızı alıcının hayalince canlandırmayı da ihmal etmeyin.

3. Arkadaşınızla ilgili konulardan bahsedin. En son konuşmanızdan sonra arkadaşın nasıl hissediyor? Erkek arkadaşıyla ayrılmanın eşiğine mi gelmişti? Futbol takımında zorlu bir sezonun ortasında mıydı? Bu şekilde referanslar yaparak ve sorular sorarak arkadaşınızın hayatı hakkındaki olaylara ilgili olduğunuzu gösterin.

  • Ayrıca ortak meraklarınız hakkındaki konuları da tartışabilirsiniz. Sanat, siyaset, güncel olaylar ya da bizzat konuşmak istediğiniz diğer konular hakkındaki düşüncelerinizi de yazabilirsiniz.
  • İzlediğiniz bir film hakkında görüşlerinizi paylaşabilirsiniz ya da okudunuz bir kitabı tavsiye edebilirsiniz. Mektuplarda bilgi paylaşımları daima iyi karşılanır.

Mektubun Kapanışını Yapmak

1. Kısa kesin. Arkadaşınıza ya da sevdiğiniz birine iyi dileklerinizi içeren bir final paragrafı yazın. Son paragraf genellikle gelişme kısmına nazaran daha sade ifadeler içerir ama mektubun içerdiği tüm hisleri genel olarak içerisinde barındırır. Mektubun son kısımlarında, arkadaşınız üzerinde olumlu etkiler bırakacağınız güzel cümleler kurun.

  • Mektubun amacını tekrar edin. Örneğin, eğer arkadaşınızı doğum günü partisi gibi bir partiye ya da düğününüze davet etmek istiyorsanız, o zaman “Umarım gelebilirsin” tarzında bir cümle yazın. Eğer arkadaşınızın güzel bir sezon geçirmesini istiyorsanız, o zaman “ Harika bir yıl başı geçirmen dileğiyle” cümlelerini kullanın ya da böyle bir etki yapacak başka bir cümle kurabilirsiniz.
  • Arkadaşınızın size yanıt vermesi için teşvik edin. Eğer mektubunuza yanıt almak istiyorsanız, o zaman “ Umarım yakında senden haber alırım” ya da “Lütfen bana yaz” gibi cümleler kurabilirsiniz.

2. Kapanışı yazın. Kapanışta, duygularınızı ifade edeceğiniz geleneksel ya da samimi bir ton seçebilirsiniz. Hitap kısmındaki gibi, mektubu gönderdiğiniz kişi ile aranızdaki ilişkiyi belirtecek bir yazı olmalı. Adınızı yazarak kapanışı yapın.

  • Eğer resmi bir kapanış yapmak istiyorsanız, “Saygılarımla” ya da “ En iyi dileklerimle” gibi ifadeler kullanabilirsiniz.
  • Eğer çok sıradan bir ifade kullanmak istiyorsanız, “Sevgiler”, “ Dikkat et” ya da “ hoşçakal” gibi ifadeler kullanabilirsiniz.
  • Daha samimi bir kapanış yapmak için, “ Sevgilerle” “ Çok Sevgiler” ya da “ Her an aklımdasın” gibi ifadeleri seçebilirsiniz.

3. Dipnot eklemeyi düşünün. Dipnot ya da not, genellikle, gelişme cümlesinde bahsetmeye gerek görmediğiniz bilgileri eklemenin bir yolu olarak arkadaşınıza yazdığınız mektubun sonuna eklenir.  Ayrıca şaka da yapabilirsiniz ya da bu kısmı mektubunuzda kullanmazsınız. Her durumda, mektubunuzun ifade tarzına ve mektubu gönderdiğiniz kişinin hissetmesini istediğiniz duyguları aktardığınıza emin olun.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: ) 3 (Erişim: )

Article Categories:
Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.